Rising Sea IELTS Reading with Answers
Reading Passage 1
Real IELTS Exam Question, Reported On:
Practice with Expert IELTS Tutors Online
Apply Code "IELTSXPRESS20" To Get 20% off on IELTS Mock Test
|India||28th January 2023|
Paragraph 1. INCREASED TEMPERATURES
The average air temperature at the surface of the earth has risen this century, as has the temperature of ocean surface waters. Because water expands as it heats, a warmer ocean means higher sea levels. We cannot say definitely that the temperature rises are due to the greenhouse effect; the heating may be part of a “natural” variability over a long time-scale that we have not yet recognized I our short 100 years of recording. However, assuming the build up of greenhouse gases is responsible, and that the warming will continue. Scientists and inhabitants of low-lying coastal areas would like to know the extent of future sea level rises.
Calculating this is not easy. Models used for the purpose have treated the oceans as passive, stationary and one-dimensional. Scientists have assumed that heat simply diffused into the sea from the atmosphere. Using basic physical laws, they then predict how much a known volume of water would expand for a given increase in temperature. But the oceans are not one-dimensional, and recent work by oceanographers, using a new model which takes into account a number of subtle facets of the sea-including vast and complex ocean currents-suggests that the rise in sea level may be less than some earlier estimates had predicted.
An international forum on climate change, in 1986, produced figures for likely sea-level rises of 20 cm and 1.4 m, corresponding to atmospheric temperature increases of 1.5 and 4.5C respectively. Some scientists estimate that the ocean warming resulting from those temperature increases by the year 2050 would raise the sea level by between 10 cm and 40 cm. This model only takes into account the temperature effect on the oceans; it does not consider changes in sea level brought about by the melting of ice sheets and glaciers, and changes in groundwater storage. When we add on estimates of these, we arrive at figures for total sea-level rises of 15 cm and 70 cm respectively.
It’s not easy trying to model accurately the enormous complexities of the ever-changing oceans, with their great volume, massive currents and sensitively to the influence of land masses and the atmosphere. For example, consider how heat enters the ocean. Does it just “diffuse” from the warmer air vertically into the water, and heat only the surface layer of the sea? (Warm water is less dense than cold, so it would not spread downwards). Conventional models of sea-level rise have considered that this the only method, but measurements have shown that the rate of heat transfer into the ocean by vertical diffusion is far lower in practice than the figures that many models have adopted.
Much of the early work, for simplicity, ignored the fact that water in the oceans moves in three dimensions. By movement, of course, scientists don’t mean waves, which are too small individually to consider, but rather movement of vast volumes of water in huge currents. To understand the importance of this, we now need to consider another process-advection. Imagine smoke rising from a chimney. On a still day it will slowly spread out in all directions by means of diffusion. With a strong directional wind, however, it will all shift downwind, this process is advection-the transport of properties (notably heat and salinity in ocean) by the movement of bodies of air or water, rather than by conduction or diffusion.
Massive oceans current called gyres do the moving. These currents have far more capacity to store heat than does the atmosphere. Indeed, just the top 3 m of the ocean contains more heat than the whole of the atmosphere. The origin of the gyres lies in the fact that more heat from the Sun reaches the Equator than the Poles, and naturally heat trends to move from the former to the latter. Warm air rises at the Equator, and draws more air beneath it in the form of winds (the “Trade Winds”) that, together with other air movements, provide the main force driving the ocean currents.
Water itself is heated at the Equator and moves poleward, twisted by the Earth’s rotation and affected by the positions of the continents. The resultant broadly circular movements between about 10 and 40 ‘ North and South are clockwise in the Southern Hemisphere. They flow towards the east at mind latitudes in the equatorial region. They then flow towards the Poles, along the eastern sides of continents, as warm currents. When two different masses of water meet, once will move beneath the other, depending on their relative densities in the subduction process. The densities are determined by temperature and salinity. The convergence of water of different densities from the Equator and the Poles deep in the oceans causes continuous subduction. This means that water moves vertically as well as horizontally. Cold water from the Poles travels as depth-it is denser than warm water-until it emerges at the surface in another part of the world in the form of a cold current.
Paragraph 8. HOW THE GREENHOUSE EFFECTS WILL CHANGE OCEAN TEMPERATURES
Ocean currents, in three dimensions, from a giant “conveyor belt”, distributing heat from the thin surface layer into the interior of the oceans and around the globe. Water may take decades to circulate in these 3-D gyres in the lop kilometer of the ocean, and centuries in the deep water. With the increased atmospheric temperatures due to the greenhouse effect, the oceans conveyor belt will carry more heat into the interior. This subduction moves heat around far more effectively than simple diffusion. Because warm water expands more than cold when it is heated, scientists had presumed that the sea level would rise unevenly around the globe. It is now believed that these inequalities cannot persist, as winds will act to continuously spread out the water expansion. Of course, of global warming changes the strength and distribution of the winds, then this “evening-out” process may not occur, and the sea level could rise more in some areas than others.
Reading Passage 2 has 8 Paragraphs, 1-8. The first paragraph and the last have been given headings.
Choose the correct heading for the remaining 6 Paragraphs from the list below.
There are more headings than paragraphs, so you will not use all the headings.
Write the correct number, A-I, in boxes 1-6 on your answer sheet
1 Paragraph 2
2 Paragraph 3
3 Paragraph 4
4 Paragraph 5
5 Paragraph 6
6 Paragraph 7
List of Headings
A The gyre principle
B The Greenhouse Effect
C How ocean waters move
D Statistical evidence
E The advection principle
F Diffusion versus advection
G Figuring the sea level changes
H Estimated figures
I The diffusion model
Choose the correct letter A, B, C or D.
Write the correct letter in boxes 7-8 on your answer sheet.
7. Scientists do not know for sure why the air and surface of oceans temperatures are rising because
A. there is too much variability
B. there is no enough variability
C. they have not been recording these temperatures for enough time
D. the changes have only been noticed for 100 years
8. New search leads scientists to believe that
A. the oceans are less complex
B. the oceans are more complex
C. the oceans will rise more than expected
D. the oceans will rise less than expected
Look at the following list of factors A-F and select THREE which are mentioned in the Reading Passage 2 which may contribute to the rising ocean levels.
Write the correct THREE letters A-F in the box 9 on your answer sheet.
A. thermal expansion
B. melting ice
C. increased air temperature
D. higher rainfall
E. changes in the water table
F. increased ocean movement
Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 2? Write
TRUE. if the statement agrees with the information
FALSE. if the statement contradicts the information
NOT GIVEN. if there is no information on this
10. The surface layer of the oceans is warmed by the atmosphere.
11. Advection of water changes heat and salt levels.
12. A gyre holds less heat than there is in the atmosphere.
13. The process of subduction depends on the water density.
14. The sea level is expected to rise evenly over the Earth’s surface.
Rising Sea Reading Answers
9. B C E
10. NOT GIVEN
Rising Sea IELTS Reading Answers Explanation
Explanation: figuring the sea level changes, this heading was suited with passage 2. Here this passage says about how ocean level changes, and its process.
Explanation: passage 3 suites with the heading estimated figures. This passage shows the guesses of the weather conditions.also it has given with some years for rising levels.
Explanation: the diffusion model, this heading was wil suits with the passage 4, it says about the spreading copy of rising sea how it spread over the land masses and airspace.
Explanation: heading the advection principle , suits with passage 5 says that the convection principle shows how waves in seas were spread all over motion.
Explanation: the gyre principle, passage 6 will suit with this heading, here this passage says the gyre principles, how the gyre lines heat from sun reaching the equators and poles.
Explanation: how ocean water moves, this heading suits with the passage 7, here this passage says how the ocean waves are moved also it says about the sides how it moves.
Explanation: analysts don’t know for sure why the air and the surface of sea weather conditions are increasing because they haven’t been noting these weather conditions for sufficient time. ieltspxress
Explanation: new hunt guides analysts to trust that the sea will increase less than awaited.
9. B C D
Explanation: melting ice, air temperature, changes in the water tables are mentioned in this reading passage.
10. Not given
Explanation: the given statement was true that the convection of aqua swaps heat and salt levels
Explanation: the given statement was wrong, that a gyre can hold 3 m more heat than there is in the airspace.
Explanation: the given statement was true that, The procedure of subduction depends on the aqua density ieltsxpress.
Explanation: the statement was given wrongly, that the ocean level will not increase evenly over the earth surface.
Also Check: The Value of Handwriting IELTS Reading with Answers
5 thoughts on “Rising Sea IELTS Reading Passage with Answers”
pls give the all information of all tests like give all the information of all passages no.1,2,3
Pls elaborate the question. Do you want us to post full reading tests and not the single passages right?
add me please 🙏
add me 🙏