Unlikely Boomtowns ielts reading with answers

Unlikely Boomtowns IELTS Reading with Answers

Unlikely Boomtowns IELTS Reading with Answers

Reading Passage 1

Unlikely Boomtowns: The Worlds Hottest Cities

You should spend about 20 minutes on Questions 1-13, which are based on Reading Passage 1 below.

Megacities like London, New York and Tokyo loom large in our imaginations. They are still associated with fortune, fame and the future. They can dominate national economies and politics. The last fifty years has been their era, as the number of cities with more than ten million people grew from two to twenty. But with all respect to the science-fiction novelists who have envisioned a future of urban giants, their day is over. The typical growth rate of the population within a megacity has slowed from more than eight per cent in the 1980s to less than half that over the last five years, and numbers are expected to be static in the next quarter century. Instead, the coming years will belong to a smaller, far humbler relation – the Second City.

Within a few years, more people will live in cities than in the countryside for the first time in human history. But increasingly, the urban core itself is downsizing. Already, half the city dwellers in the world live in metropolises with fewer than half-a-million residents. Second Cities – from exurbs, residential areas outside the suburbs of a town, to regional centres – are booming. Between 2000 and 2015, the world’s smallest cities (with under 500,000 people) will grow by 23 per cent, while the next smallest (one million to five million people) will grow by 27 per cent. This trend is the result of dramatic shifts, including the global real-estate bubble; increasing international migration; cheaper transport; new technologies, and the fact that the baby-boom generation is reaching retirement age.

The emergence of Second Cities has flowed naturally (if unexpectedly) from the earlier success of the megacities. In the 1990s, megacities boomed as global markets did. This was particularly true in areas with high-tech or ‘knowledge-based’ industries like finance. Bonuses got bigger, bankers got richer and real-estate prices in the world’s most sought-after cities soared. The result has been the creation of what demographer William Frey of the Washington-based Brookings Institute calls ‘gated regions’ in which both the city and many of the surrounding suburbs have become unaffordable for all but the very wealthy. ‘Economically, after a city reaches a certain size its productivity starts to fall,’ notes Mario Pezzini, head of the regional-competitiveness division of the OECD. He puts the tipping point at about six million people, after which costs, travel times and the occasional chaos ‘create a situation in which the centre of the city may be a great place, but only for the rich, and the outlying areas become harder to live and work in’.

One reaction to this phenomenon is further sprawl – high prices in the urban core and traditional suburbs drive people to distant exurbs with extreme commutes into big cities. As Frey notes, in the major US metropolitan areas, average commuting times have doubled over the last fifteen years. Why does one town become a booming Second City while another fails? The answer hinges on whether a community has the wherewithal to exploit the forces pushing people and businesses out of the megacities. One key is excellent transport links, especially to the biggest commercial centres. Though barely a decade old, Goyang is South Korea’s fastest-growing city in part because it is 30 minutes by subway from Seoul.

Another growth driver for Second Cities is the decentralization of work, driven in large part by new technologies. While more financial deals are done now in big capitals like New York and London than ever before, it is also clear that plenty of booming service industries are leaving for ‘Rising Urban Stars’ like Dubai, Montpellier and Cape Town. These places have not only improved their Internet backbones, but often have technical institutes and universities that turn out the kinds of talent that populate growth industries. ieltsxpress

Consider Montpellier, France, a case study in urban decentralization. Until the 1980s, it was like a big Mediterranean village, but one with a strong university, many lovely villas and an IBM manufacturing base. Once the high-speed train lines were built, Parisians began pouring in for weekend breaks. Some bought houses, creating a critical mass of middle-class professionals who began taking advantage of flexible working systems to do three days in Paris, and two down South, where things seemed less pressured. Soon, big companies began looking at the area; a number of medical-technology and electronics firms came to town, and IBM put more investment into service businesses there. To cater to the incoming professionals, the city began building amenities: an opera house, a tram line to discourage cars in the city centre. The result, says French urban-planning expert Nacima Baron, is that ‘the city is now full of cosmopolitan business people. It’s a new society’.

All this means that Second Cities won’t stay small. Indeed some countries are actively promoting their growth. Italy, for example, is trying to create tourist hubs of towns close to each other with distinctive buildings and offering different yet complementary cultural activities. Devolution of policymaking power is leaving many lesser cities more free than ever to shape their destinies. To them all: this is your era. Don’t blow it.

Questions 1-3
Choose THREE letters, A-G. Write your answers in boxes 1 – 3 on your answer sheet.

Which THREE of the following statements are true of megacities, according to the text?

A. They tend to lead the way in terms of fashion.
B. Their population has ceased to expand.
C. They reached their peak in the second half of the twentieth century.
D. 50 per cent of the world’s inhabitants now live in them.
E. They grew rich on the profits from manufacturing industry.
F. Their success begins to work against them at a certain stage.
G. It is no longer automatically advantageous to base a company there.

Questions 4-6
Choose THREE letters, A-G. Write your answers in boxes 4-6 on your answer sheet.
The list below gives some possible reasons why small towns can turn into successful Second Cities.

Which THREE of these reasons are mentioned by the writer of the text?

A. the existence of support services for foreign workers
B. the provision of cheap housing for older people
C. the creation of efficient access routes
D. the ability to attract financial companies
E. the expertise to keep up with electronic developments
F. the maintenance of a special local atmosphere
G. the willingness to imitate international-style architecture

Questions 7-13
Complete the summary using the list of words A-R below.
Write the correct letter, A-R, in boxes 7–13 on your answer sheet.

Urban Decentralization

It is becoming increasingly obvious that large numbers of 7.__________ are giving up their expensive premises in the megacities and relocating to smaller cities like Montpellier. One of the attractions of Montpellier is the presence of a good 8.__________ that can provide them with the necessary skilled workforce. Another important factor for Montpellier was the arrival of visitors from the 9.__________ . The introduction of the 10. meant that increasing numbers were able to come for short stays. Of these, a significant proportion decided to get a base in the city. The city council soon realised that they needed to provide appropriate 11.__________ for their new inhabitants. In fact, the 12.__________ among them liked the more relaxed lifestyle so much that they took advantage of any 13.__________ arrangements offered by their firms to spend more of the week in Montpellier.


Unlikely Boomtowns IELTS Reading Answers

1. B

2. F

3. G

4. C

5. E

6. F

7. F

8. R

9. G

10. H

11. O

12. M

13. C

Also Check: Malaria Combat in Italy IELTS Reading Passage


Unlikely Boomtowns IELTS Reading Answers Explanation

1. Answer: B

Answer location: Paragraph 1
Answer explanation: Paragraph 1 elucidated megacities. In the 5th of the first paragraph, it is mentioned that the typical growth rate of the population within a megacity has slowed from more than eight percent in the 1980s to less than half that over the last five years, and numbers are expected to be static in the next quarter-century. These lines indicate that the growth of population in megacities has been reducing over the last five years. Thus, it’s evident that the population growth of megacities has ceased to expand. So, the answer is B.

2 Answer: F

Question type: Multiple Choice Question
Answer location: Paragraph 3
Answer explanation: The initial lines of the 3rd paragraph states that the emergence of Second Cities has flowed naturally (if unexpectedly) from the earlier success of the megacities. In the 1990s, megacities boomed as global markets did. These lines reveal that the arrival of second cities has begun naturally unlikely from the prior success of megacities. Earlier, these megacities boomed as global markets in 1990. Therefore, it is clear that their success begins to work against them at a certain stage. Hence, the answer is F.

3 Answer: G

Question type: Multiple Choice Question
Answer location: Paragraph 3, line 2
Answer explanation: The 2nd line of the 3rd paragraph states that in the 1990s, megacities boomed as global markets did. This was particularly true in areas with high tech or ‘knowledge-based’ industries like finance. Bonuses got bigger, bankers got richer and real estate prices in the world’s most sought-after cities soared. We can understand from these lines that when megacities boomed as global markets, bonuses got bigger, bankers got richer, and real estate prices soared high, which means that megacities were no longer automatically advantageous to base a company. Thus, the answer is G.

4 Answer: C

Question type: Multiple Choice Question
Answer location: Paragraph 5, line 3
Answer explanation: We find a reference in the 3rd line of the 5th paragraph, which states that one key is excellent transport links, especially to the biggest commercial centers. We can deduce from these lines that there were excellent transport links to the biggest commercial centers. As a result, the writer has mentioned the creation of efficient access routes. Hence, the answer is C.

5 Answer: E

Question type: Multiple Choice Question
Answer location: Paragraph 7, line 6
Answer explanation: The 6th line of the 7th paragraph states that soon big companies began looking at the area, several medical technology, and electronic firms came to town, and IBM put more investment into service businesses there. We can understand from these lines that the small town had the expertise to keep up with the electronic development. Hence, the answer is E.

6 Answer: F

Question type: Multiple Choice Question
Answer location: Paragraph 8
Answer explanation: In paragraph 8, it is mentioned that second Cities won’t stay small. Indeed countries are actively promoting their growth. Italy, for example, is trying to create tourist hubs of towns close to each other with distinctive buildings and offering different yet complementary cultural activities. We can deduce from these lines that the second cities will not remain small because the countries are actively promoting their growth. For example Italy. It is evident that the small towns can turn into successful second cities due to their maintenance of a special local atmosphere. Hence, the answer is F. ieltsxpress

7 Answer: F

Question type: Summary Completion
Answer location: Paragraph 6
Answer explanation: Paragraph 6 states that while more financial deals are done now in big capitals like New York and London than ever before, it is also clear that plenty of booming services industries are leaving for ‘Rising Urban stars’ like Dubai, Montpellier, and Cape Town. These lines indicate that it is becoming increasingly obvious that large numbers of service industries are giving up their expensive premises in megacities and relocating to smaller cities like Montpellier. Thus, the answer is F.

8 Answer: R

Question type: Summary Completion
Answer location: Paragraph 6, last line
Answer explanation: The last line of the 6th paragraph states that these places (Dubai, Montpellier, and Cape Town) have not only improved their Internet backbones but often have technical institutes and universities that turn out the kinds of talent that populate growth industries. These lines indicate that one of the attractions of Montpelier is the presence of technical institutions and universities that can provide the necessary industry exposure and skilled workforce. Hence, the answer is R. ieltsx press

9 Answer: G

Question type: Summary Completion
Answer location: Paragraph 7
Answer explanation: The introductory line of the 6th paragraph states, “Consider Montpellier, France, a case study in urban decentralization. Until the 1980s, it was like a big Mediterranean village. Once the high-speed train lines were built, Parisians began pouring in for weekend breaks.” These lines indicate that one of the key factors for Montpellier was the arrival of visitors from the capital, that is the Parisians visiting during the weekend breaks. Hence, the answer is G.

10 Answer: H

Question type: Summary Completion
Answer location: Paragraph 7
Answer explanation: The initial lines of the 7th paragraph illustrates, “Consider Montpellier, France, a case study in urban decentralization. Until the 1980s, it was like a big Mediterranean village. Once the high-speed train lines were built, Parisians began pouring in for weekend breaks.” These lines suggest that until the 1980s, it was like a big Mediterranean village and when the high-speed trains were constructed, Parisians started visiting often. Thus, the introduction of high-speed trains meant that increasing numbers of people were able to come for short stays. Hence, the answer is H.

11 Answer: O

Question type: Summary Completion
Answer location: Paragraph 7, line 9
Answer explanation: The 9th line of the 7th paragraph reveals that to cater to the incoming professionals, the city began building amenities: an opera house, and a tram line to discourage cars in the city center. These lines indicate that the city started building amenities to cater to the incoming professionals for new inhabitants. Thus, the answer is O.

12 Answer: M

Question type: Summary Completion
Answer location: Paragraph 7, line 3
Answer explanation: The 3rd line of the 7th paragraph states that some bought houses, creating a critical mass of middle-class professionals who began taking advantage of flexible working systems to do three days in Paris. These lines suggest that some professionals liked the more relaxed lifestyle. Hence, the answer is M.

13. Answer: C

Question type: Summary Completion
Answer location: Paragraph 7, line 3
Answer explanation: Paragraph 7, line 3 illustrates, “Some bought houses, creating a critical mass of middle-class professionals who began taking advantage of flexible working systems to do three days in Paris.” We can deduce from these lines that the professionals liked a more relaxed lifestyle so much that they took advantage of flexible working arrangements offered by their firms to spend more time in Montpellier. Thus, the answer is C.

Oh hi there! It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every week.

We promise not to spam you or share your Data. 🙂

close
Unlikely Boomtowns IELTS Reading with Answers

Oh Hi there!
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every week.

We promise not to Spam or Share your Data. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Scroll to Top
Scroll to Top
Send this to a friend